Asa cum se vede in poze, am obtinut plantuta aceasta din seminte. Cand le-am primit am fost putin derutata. Semintele erau in carcase lemnoase, foarte dure si netede. Nu aveau vreo urma de fisura prin care sa apara viitoarea planta. Nu stiam cum sa procedez cu ele. Am citit cate ceva, am intrebat in stanga, in dreapta… fiecare cu parerea lui. Pana la urma am facut ca mine. Am tinut „mastodontii” cateva ore in ceai cald de musetel. Am plantat in paharute si le-am asigurat o temperatura de peste 23 grade. Germinarea a durat 3-4 saptamani. Au aparut 3 plantute. Am oprit numai una. A avut o crestere lenta. Din pacate nu mai am poze cu evolutia ei. Planta a inflorit dupa 4 ani.
Thevetia, se mai numeste si un altfel de leandru. Este ca un arbust, care la maturitate are aspectul unei uriase umbrele. Ramurile se concentreaza spre partea de sus a plantei. In partea de jos, tulpina ramane neteda si dreapta. Frunzele sunt inguste si lucioase pe ambele parti. Florile apar pe varfuri de lastari si au foma de trompeta. Petalele sunt spiralate. Florile emana parfum de camfor si scortisoara.
Nu are pretentii deosebite. In timp, am observat ca-i place un pamant fertil si apa din plin, primavara – toamna. In aceeasi perioada, are nevoie de stropiri dese pe frunze si pe tulpina. Intre doua udari, pamantul trebuie sa se usuce la suprafata. Vara sta in bataia soarelui. Iarna la lumina si temperatura de 15-17 grade. Ingrasamant nu a primit. Daunatori – musculita alba care se aseaza pe pamant si in pamant.
Acum de curand, de cand au aparut boboceii, au inceput sa-i cada frunzele masiv. Am umblat la planta si am gasit radacinile foarte inghesuite. Am taiat colacul de radacini de la baza si am schimbat pamantul si ghiveciul. Nu a protestat, chiar a dus bobocii pana la flori. Dupa o vreme, acolo unde cad frunze, apar lastari noi.
Coroana si-o formeaza singura. O data am taiat lastar din ea, incercand sa inradacinez. Nu am reusit.
Se spune ca fiecare parte a ei este toxica. Eu am umblat fara manusi de protectie. Sunt si cardiaca si alergica, dar de la thevetia nu am avut probleme. Cand se rupe orice parte din ea, ca si la leandru, plumeria, adenium… apare o substanta alba lipicioasa. Evit sa o ating si totdeauna ma spal cu apa calda si sapun dupa ce umblu la plante.
Va doresc o vara suportabila si ploaie la timp sa ne dea Domnul !