Muscate – plante arbust, viguroase si cu flori variat colorate.
Cam putin spus, in descrierea acestor frumuseti. Pentru mine, muscatele sunt o permanenta legatura cu lumea satului, cu „leaganul” copilariei. Sunt florile ce au infrumusetat prispele si odaile bunicelor noastre. Acum, infrumuseteaza balcoanele si terasele noastre. Au parfumul curateniei si al puritatii.
La mine in balcon, cresc muscate zonale si muscate regale.
Muscatele zonale, muscate drepte sau de gradina – pelargonium – au frunze rotunde, cu un semn ca o potcoava sau „zona”. Florile sunt simple, duble sau stelate. Culorile lor, sunt tot mai variate si mai atragatoare.
Muscatele regale, englezesti, nobile – pelargonium grandiflorum – au frunze usor incretite, cu margini zimtate.Florile sunt mai mari si in culori la fel de variate si de atragatoare.
Le ingrijesc cu bucurie.
Vara sunt plantate in JARDINIERELE ZIDITE ale balcoanelor. Arata admirabil plantate in vase de lut ars. La inceput de septembrie le replantez in ghivece si asez si cate trei in ghiveci. Pana la caderea brumei, stau tot afara.Aduse in interior, sunt tinute la 12-17 grade si infloresc pana in decembrie.Apoi, intra intr-o mica pauza si din fe-martie, pornesc iarasi la inflorit. Au fost ani in care nu am adus ghivecele in casa. Atunci am infasurat plantele si ghivecele in ziare, le-am asezat in cutie mare de carton. Pe vreme geroasa le-am acoperit cu pled. Le-am udat cate putin, numai cand au fost mai multe zile cu temperaturi peste 10 grade. Asa au rezistat numai cele zonale. Au inflorit mult mai tarziu.
PAMANT – Pentru ele, folosesc un amestec de pamant de gradina , cu pamant de scorbura sau de frunze de la radacina de fag.Atunci se dezvolta bine si infloresc abundent.Este un pamant permeabil, aerisit si nu am surprize cu putregaiul.
APA – Le ud cand pamantul se usuca bine in adancime.Rezista mai bine la uscaciune decat la umezeala statuta.Vara adora stropirile dese pe frunze si pe tulpini.Lipsa apei,duce la ingalbenirea si caderea frunzelor.Excesul de apa, duce la putrezirea radacinilor.In ambele cazuri, daca se prelungeste starea respectiva, planta moare.
LUMINA – Sunt plante care iubesc lumina puternica. Cele zonale stau in bataia soarelui de la amiaza pana la asfintit–vara.Muscatele regale, primesc lumina usor filtrata, vara.Pe timpul iernii, amandoua soiurile stau pe pervazuri, ca sa primeasca lumina din plin.
INGRASAMANT – Primavara si toamna, le ud cu zeama de urzici diluata.
DAUNATORI – Cei mai statornici, sunt putregaiul sau fainarea si musculita alba.Putregaiul se combate destul de greu, cu fungicid.Musculita alba, paianjenul rosu si afidele se inlatura mai usor.Preventiv, este bine sa fie stropite mereu cu apa calda .Aceste ganganii,se aseaza pe dosul frunzelor.Cand le stropesc cu insecticid , stropesc si pamantul si tulpinile, mai ales pe la noduri.
INMULTIRE – Am obtinut muscate din seminte, cumparate la pliculet.Au rezistat 2-3 ani.Am inmultit din lastari mai cruzi, asezati direct in pamant amestecat cu nisip sau din lastari usor lemnificati, ce au facut radacini in apa.Uneori, asez lastari langa planta mama si inradacineaza parca mai repede.
GENERALITATI – Toamna si primavara cu 2-3 saptamani inainte de schimbarea mediului, le corectez usor coroanele. In permanenta, inlatur frunzele ingalbenite si pe cele uscate si nu in ultimul rand lastarii uscati.Acolo unde se indeparteaza frunzele uscate, pot aparea lastari noi.
Parfum si culori minunate prin balcoanele dumneavoastra!