Murraya – Arbust cu frunze mici, ovale, lucioase si pline de stralucirea unei culori verzi;un verde intens .Ramurile sunt firave ,delicate si arcuite elegant. Pe masura ce planta se dezvolta, atat ramurile cat si tulpina se acopera cu o scoarta de culoare alb – argintie. Are o crestere destul de lenta: planta mea are cca 10 ani si mai mult s-a ramificat decat sa se inalte. Nu i-am corectat niciodata coroana. Florile sunt delicate si foarte parfumate .Se grupeaza in mici buchetele printre ramuri. Parfumul de la o singura floare se simte de la 1-2 m. distanta. Dupa scuturarea florilor, se formeaza bobite verzi, cam de marimea unui bob de mazare, dar sunt ovale.Treptat se inrosesc si se pot culege, pentru a le semana.Sub pielita unei bobite, se gasesc doua seminte din care ies plante noi.
GHIVECI – Avand radacina pivotanta, prefera un ghiveci mai mult inalt, decat larg. Am observat ca nu vrea ghiveci de pamant; cel folosit trebuie sa aiba orificii multe si mari la baza. Marimea trebuie sa fie proportionala cu marimea plantei. Murraya nu are radacini foarte mari si nici ghivecele folosite nu sunt mari. Cand firisorele laterale ale radacinii ating marginile ghiveciului, frunzele cad masiv, aparent fara motiv si atunci schimb ( la1-2 ani in general ).
PAMANT – Pentru ea folosec pamant de gradina, fertil si cu drenaj bun, sau mai arid amestecat cu pamant cumparat. Pamantul din vie mi s-a parut ca i-a priit foarte mult. Nu au rezistat plantutele, care au fost in pamant de florarie si cele care au avut perlit in ghiveci.
APA – Este udata cand se usuca pamantul bine la suprafata. Rezista la uscaciune, mai bine decat sa fie udata in exces. Chiar daca pierde frunze, acestea se formeaza pe noi ramurele, dar apa in exces duce la putrezirea radacinilor. Folosesc apa la temperatura mediului in care sta si tinuta cel putin 24 h in recipient, inainte de folosire. Stropesc aproape zilnic (vara) cu apa calduta pe frunze ,ramuri si tulpina; pe langa faptul ca o curateste, acest tratament stimuleaza formarea bobocilor. Iarna o stropesc mai rar si am grija ca apa sa nu ajunga pe pamant, ca sa nu fie exces de umiditate. Florile nu sunt sensibile la stropiri.
LUMINA – Iubeste lumina si caldura.Planta mea sta pe timpul verii in acelasi balcon cu orientare s-v, dar nu protesteza la caldura excesiva. Pe timpul iernii, este adusa in camera de nord si atunci infloreste mai rar si mai putin. Intr-o incapere e-s are tot timpul flori.
INGRASAMANT – Administrez uneori ingrasamant pt plante cu flori si pe timpul verii zeama de urzici diluata. Primeste mai mult zeama de urzici, cam la 2 saptamani in proportie de 1/3 si apoi udata cu apa simpla.
DAUNATORI – Este atacata de musculita alba si de paianjenul rosu. Rezista fara probleme mari, daca este stropita la timp cu insecticid. Mai periculoasa mi se pare musculita alba, care-si depune ouale in pamant si nu se observa decat la udare, cand ajung in farfurioara, ca niste viermisori ff mici si albi. Acestia sunt periculosi pentru ca ataca radacina si planta mica nu rezista, daca nu actionez la timp. La nevoie pun insecticid si pe pamant, inainte de udare. Aceeasi zeama de urzici poate ajuta prin stropire si udare in concentratie mai mare. Schimbarea pamantului, nu este o solutie in astfel de situatii, pentru ca nu se poate arunca pamantul, din jurul radacinilor.Asadar si pamant si ghiveci, trebuie dezinfectate inainte de folosire.
INMULTIRE – Am reusit sa inmultesc din bobite culese cand incep sa se inroseasca. Stranse usor intre degete pana se departeaza pielita, dar sa nu se striveasca semintele, si asezate cu motul in sus la 2cm in pamant,in pahar mic de unica folosinta. Paharul trebuie sa stea la lumina si caldura. Udata cu prudenta. Cand planta face ramurica cu 3-4 frunze, replantez. Nu am reusit sa inmultesc prin plantarea in „banuti” de turba.
GENERALITATI – Chiar daca radacinile sunt atinse de umezeala si putrezesc ,planta se poate salva prin indepartare radacinilor afectate. Replantez in pamant tratat cu fungicid, udat, uscat si apoi asez planta in ghiveci. Pregatesc pamantul din timp, ca replantarea sa fie facuta imediat ce indepartez radacina putreda. Murraya este o planta destul de rezistenta.
Celor care aveti aceasta planta, va doresc sa va rasfete multa vreme cu florile ei parfumate!