Impatiens, sporul casei sau Lisa harnica , doar cateva dintre denumirile ce definesc aceasta planta indragita si ingrijita, de foarte multi dintre noi.Harnica, infloreste cu spor, aproape tot anul.Florile sunt delicate , au un rand de petale si nu putine sunt soiurile, cu flori duble.Dupa scuturarea petalelor , raman capsulele cu seminte .Acestea sunt sensibile la atingere si cad repede. De aici si denumirea de impatiens=sensibil.
GHIVECI– Au nevoie de ghiveci, in care radacinile sa fie usor inghesuite.Aceasta le stimuleaza inflorirea.
PAMNTUL– Pamantul de padure, sau pamantul pentru plante cu flori din florarie , le asigura o dezvoltare armonioasa. In ultima vreme plantez in pamant amestec , iar la baza ghiveciului pun putin nisip, pentru drenaj si pentru aerisirea radacinilor.
APA– Este udat din abundenta , dupa uscarea pamantului.Dupa 15-20 de minute arunc apa din farfurie.De obicei nu ramane apa in farfurie, pentru ca este un,, setos,,.Lasat fara apa zile bune, pierde frunzele. Apar altele pe la noduri.Apa in exces, duce la putrezirea radacinilor. Ii plac stropirile cu apa , pe frunze dar nu pe flori.
LUMINA– Se simte bine in locuri puternic luminate si la caldura.Iarna, are nevoie de temperaturi mai scazute.Pentru ca nu-i pot asigura lumina suficienta si temperaturi care sa-l avantajeze, pe timpul iernii, toamna tarziu, il tund.Pun lastari in apa iar ghiveciul cu ce ramane din planta, este asezat la racoare si intuneric. La sfarsit de iarna, aduc planta la lumina.In aceasta vreme ud cate putin.Cand afara sunt temperaturi peste 15 grade, la inceput de primavara, dau planta afara.In aceasta perioada, a stat afara pana acum.Lipsa luminii si aerul uscat, duce la o crestere fusiforma, la caderea florilor si avantajeaza atacul daunatorilor.
INGRASAMANT– Folosesc ocazional, pe timpul verii.
DAUNATORI– Tulpinile suculente cu noduri puternice si bineinteles frunzele, pot deveni o ,,cresa,, pentru insecte si mucegai.Paianjenul rosu, musculita alba, paduchii lanosi, afidele…Le iau cu binisorul ; mai intai apa calduta in amestec cu alcool sanitar si daca nu am rezultate bune, trec la stropiri cu insecticid.
INMULTIRE– Se inmulteste tot timpul anului, din lastari asezati direct in pamant sau dupa ce au facut radacini in apa. Primavara timpuriu , se planteaza semintele.
GENERALITATI– Soiurile cu flori simple infloresc si pe timpul iernii.Asezand planta pe un pervaz, la 16-20 grade, sunt sanse sa va bucurati si iarna de florile ei.Pentru ca aceste soiuri au tendinta de a creste mai inalte, e bine sa ciupiti usor lastarii, mai ales cand planta este mica.
Spor sa aveti cu ele si la toate cele bune!