Hoya -planta misterioasa cu flori fascinante.
Pentru mine ingrijirea acestei plante, este inca nedeslusita. In decurs de 2 ani am primit lastari, cu si fara radacini. Am reusit sa inradacinez sau sa-i mentin, pana cand au facut boboci si chiar au inflorit. Apoi la replantare sau in alte imprejurari, planta s-a topit. La replantare am avut cele mai multe esecuri. Am primit sfaturi, am cautat informatii despre ingrijirea lor dar nu am scapat de pierderi.Concluzia la care am ajuns este ca nu totdeauna conditiile oferite de mine, s-au potrivit cu cele in care au fost obisnuite si o clipa de neatentie …
HOYA MULTIFLORA Cred ca am distrus 4 plantute de hoya multiflora. Am primit lastari cu si fara radacini. Am reusit sa prind din lastari lasati in apa pana au facut radacini.Plantarea am facut-o in ghivece foarte mici. Am folosit un amestec de pamant de orhidee, cu pamant de cactusi, putin perlit si cateva bile de argila.(sfaturile se gasesc pe net).Acum pamant de orhidee si de cactusi gasesti de multe feluri. Amestecul meu, nu fost foarte reusit probabil si de aceea i-am tot pierdut.Aproape toti acesti lastari de hoya multiflora, mi-au daruit cel putin o floare.La ultimul lastar am adaugat la substratul folosit si pamant de padure. Planta a crescut si a inflorit toata vara . Pe timpul iernii s-a simtit bine la fereastra sudica, la temperatura de 23-24 grade. A fost udata la uscarea pamantului pana la 2-3 cm adancime.Pe timpul verii, am mutat-o la fereastra nordica si i-a priit.Vara si iarna am stropit-o pe frunze ferind bobocii.Nu a facut nazuri la schimbarea locului chiar daca a avut boboci. Mai bine de 10 luni a inflorit fara oprire.Pe un peduncul a inflorit si de 3 ori.In septembrie am gandit ca trebuie replantata.Gandit si facut. Am replantat si planta s-a adaptat dar am facut imprudenta sa o dau afara . A plouat peste ea si au fost cateva zile reci. Nu am adus-o imediat in casa si a inceput sa sufere. Au cazut frunze, tulpina s-a muiat si partea din pamant se ingalbenise.Soc termic probabil.Nu am reusit sa o salvez. Astept sa gasesc alta, pe care sper sa nu o mai distrug.
HOYA MATHILDE Aceasta este a doua planta de hoya mathilde, pe care o ingrijesc. Prima data, am primit lastar pe care l-am inradacinat in pamant de cactus, cu perlit si bile de argila. A crescut, s-a ramificat iar dupa replantare a disparut foarte repede. Aceasta a doua planta am primit- o cu radacina.La replantare am adaugat la compost si pamant de padure.Ghiveciul este foarte mic.Iubeste lumina si caldura dar este ferita de razele de soare.Acum iarna sta la fereastra sudica.Este stropita pe frunze .Creste foarte bine.O ud cand se usuca pamantul.Primii peduncului au aparut in toamna, la scurt timp de cand am primit-o.Sper sa-i vad si florile.
HOYA BUOTII In toamna anului 2012 am primit un frumos lastar hoya buotii.Era fara radacina. Am incercat sa-l inradacinez in pamant dar nu am reusit. Frunzele s-au ingalbenit, la fel si partea de tulpina din pamant. Am indepartat ce era distrus si am asezat lastarul in perlit cu foarte putin pamant de orhidee.Acum arata asa cum se vede.Nu a facut probleme la replantare. Am replantat-o in amestec de pamant de padure, pamant de orhidee si pamant de cactus foarte putin.Bilele de argila sunt la baza ghiveciului . Am adaugat si putin perlit.S-a dezvoltat bine. A facut pedunculi si boboci.Necazul cu ea este ca pierde bobocii.Prima data i-am atins de cateva ori si au cazut. A doua oara am miscat-o pentru sedinta foto si nu i-a placut. A treia oara cred ca i-a aruncat din cauza ,,picioarelor,, reci. Acum am asezat ceva de lemn sub ghiveci.Ii place lumina si caldura, dar nu in soare direct.Pe timpul iernii si ea sta la fereastra sudica .Vara este asezata acolo unde primeste lumina din trei directii: v-n-e. Nu am dat-o afara pe timpul verii. Ii place apa dar nu umezeala mare in pamant. O ud cand se usuca pamantul bine si o stropesc pe frunze cu apa calduta. FERESC BOBOCII CAND STROPESC. Poate totusi gresesc cu udatul si din aceasta cauza pierde bobocii. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc!
HOYA RUSCIFOLIA Este prinsa din lastar fara radacina. Am plantat lastarul in pamant de cactus cu perlit.Deasupra am asezat o punga de plastic in care am facut un mic orificiu de aerisire.In timp de mai bine de un an a facut radacini, a crescut si a lastarit.Nu a suferit la replantare dar era sa o pierd din cauza frigului la inceputul toamnei.Vrea lumina si caldura.Suporta si atingerea soarelui de asfintit.Nu rezista la temperaturi sub 19-20 grade.Vara a stat afara. Nu o ud pana nu se usuca bine pamantul.O stropesc pe frunze cu apa calduta.Nu a facut pedunculi pana acum.Langa ea am infipt un lastar de hoya ariadna ce a facut radacini in apa, chiar daca a pierdut frunzele. Sa vedem ce se va intampla cu el.
HOYA MAGNIFICA Am primit-o cu radacini.O buna perioada de timp a stagnat.Cand am replantat -o nu a ripostat dar este sensibila la paianjenul rosu.Pamantul folosit pentru ea este amestec din pamant mai nisipos de la radacina de fag, pamant de cactus si de orhidee. Am adaugat perlit si bile de argila la baza ghiveciului.Pe timpul verii a stat afara, mangaiata fiind, de soare la asfintit. Atunci frunzele au un aspect splendid si o culoare aramie. Asadar iubeste caldura si lumina. Apa mai bine mai putina, decat in exces, indiferent de anotimp.Ii place sa fie stropita pe frunze. Citind despre ea, am aflat ca are nevoie de calciu si am adaugat in pamant cateva scoici mici.Uneori mai pierde frunze. A aparut lastar din pamant.Nu stiu daca are radacina lui, sau daca este din tulpina plantei mama.Boboci , vom vedea la timpul potrivit…sper.
HOYA DENISII Si aceasta hoya a ajuns la mine cu radacini deja formate.Nu mi-a dat prea mult de lucru.Pamantul folosit este amestec din pamant de frunze, perlit, pamant de orhidee si pamant de cactus.La baza ghiveciului am asezat bile de argila.Adora lumina si caldura.Lumina insuficienta duce la decolorarea frunzelor. O ud la uscarea pamantului dar nu suporta perioade lungi fara apa.O stropesc pe frunze aproape zilnic.Este sensibila la atacul paianjenului rosu.Nu-i place umezeala in sol si ,,picioarele,, reci. Am primit-o asta vara. Se comporta bine deocamdata.Nu are pedunculi.
HOYA BOGOR Este din lastar fara radacina. In mai bine de un an, a pierdut doua frunze.Au crescut alte trei si un mic lastar.Este plantata in pamant nisipos cu substrat de orhidee si putin perlit.Sta la cca 17 grade iarna.O ud rar dar o stropesc des pe frunze.Primeste lumina buna mereu.
HOYA CEMBRA-ODORATA– Isi merita numele ; floarea este foarte parfumata.Am primit plantuta acum vreo 2ani. A crescut ca un pomisor. Au mai cazut frunze de la baza dar a lastarit.Spre varf, frunzele sunt aramii.In primavara, am taiat lastarul cel mai mare, dar tot a inflorit.Pedunculul era format deja .A durat ceva vreme pana s-au format boboci. Si floarea s-a deschis greu.A meritat asteptarea.Este plantata in amestec de pamant; pamant de cactus, pamant de padure si pamant de orhidee.Iubeste caldura si lumina.Sta pe pervaz cu orientare sud- vestica.Apa primeste cand se usuca bine pamantul.Are nevoie de stropiri cu apa calduta si uneori cu insecticid.De ceva vreme le- am stropit cu ingrasamant foliar. Poate vor forma mai multi pedunculi.Prima floare s-a deschis astazi 14 noiembrie.Este splendida!
Lista ramane deschisa.Mai am cateva plantute primite in toamna. Cresc mai greu. Nu pot spune mare lucru despre ele acum.
Anul 2014 cu impliniri, sanatate si cu belsug de ganduri bune! La multi ani!
HOYA BELLA– nou sosita. Am incercat multi ani sa ingrijesc si sa pastrez hoya Bella. Am primit si plante inradacinate si lastari. Cu inradacinarea nu am avut probleme.Au facut radacini lastarii, au crescut, au facut pedunculi si au pierit.La mine nu au rezistat. Probabil nu am udat corespunzator.
In mai 2016 , am gasit intr-o florarie, o planta matura, plina de boboci si flori.O mare surpriza. La indemnul sotului, am cumparat-o. Pana am ajuns acasa, a stat intr-o sacosa.Timp de 6-7 ore, a rezistat fara aer suficient si fara apa.La florarie nu a fost udata si pana acasa, aproape s-a deshidratat.Nu a ripostat; nu i-au cazut pedunculii si nici florile. Inca rezista. Nu i-am schimbat pamantul si nici ghiveciul.Sta la lumina puternica si o ud cand se usuca pamantul. Florile dureaza 10-14 zile.O stropesc zilnic cu apa la temperatura camerei.Sper sa ma bucure multa vreme cu florile ei