Campanula Isophylla – planta delicata, cu lastari fragili , ce acopera repede solul din ghiveci si se revarsa peste marginile acestuia .Lungimea lastarilor este de cca 20-30cm.Frunzele sunt micute , in forma de inima si cu margini usor zimtate.Printre frunze, mai ales la capete de lastari, apar florile albe in forma de stea. Probabil forma florilor, i-a adus denumirea de Steaua din Betleem . Aduce bucurie in balcoane si in incaperi puternic luminate.
Se aseaza bine in ghivece suspendate.
Are nevoie de pamant fertil si aerisit.
Iubeste apa, dar nu in exces. Eu, o ud numai dupa ce se usuca pamantul la suprafata. Starea de umezeala permanenta, duce la putrezirea radacinilor.Lipsa apei, duce la brunificarea si caderea bobocilor si la ofilirea plantei.Iarna este udata cu moderatie . Nu face mofturi la apa dura. Pe timpul verii, o stropesc pe frunze cu apa calduta.
Primavara este asezata in balcon, la lumina puternica, ferita de razele soarelui.Toamna tarziu, este adusa in casa si tinuta la o temperatura de 16-18 grade. Sub 10-7 grade se topeste.La mine nu a inflorit pe timpul iernii.La aducere in interior scurtez lastarii. Acest lucru, il fac de cateva ori pana la inceput de aprilie. Atunci, daca temperatura permite, este mutata in balcon descoperit.
Scurtarea lastarilor pe timpul iernii, o fereste de atacul daunatorilor . Acestia se aseaza pe noduri de lastari si pe spatele frunzelor.Cum iarna evit sa o ud si sa o stropesc prea mult, aplic metoda aceasta.Iese mai viguroasa in primavara.
Rareori a primit ingrasamant, pentru stimularea infloririi.Taierea florilor uscate, ajuta la formarea de boboci noi.
Se inmulteste din lastari cu si fara radacina.Cei fara radacina fie sunt asezati direct in pamant , fie in apa pana la aparitia radacinilor.Inradacinarea este sigura primavara si vara.
Iarna bate la usa, sa speram ca o sa fie blanda.Sanatate sa ne dea Domnul !