Anthurium sau floarea flamingo – planta eleganta, ce se incadreaza in spatii largi , aerisite si puternic luminate.
Este o planta decorativa, atat prin flori, cat si prin frunze.
Frunzele si florile au aspect cerat, forma de inima si culori variate; rosu , roz, alb…
In mijlocul bracteei ( este petala rosie, la planta mea)se ridica inflorescenta ca un stiulete, de culoare galbena sau portocalie.Pe el apar maruntele floricele, abia sesizabile.
Am primit in dar de mai multe ori aceasta planta. Nu am reusit sa o pastrez foarte multa vreme.Greseam in alegerea pamantului, sau nu o udam corespunzator.Din intamplare,am constatat ca planta regenereaza, chiar daca pierde frunzele.Cand am crezut planta pierduta, am taiat frunzele uscate si in pamant a ramas un ciot, cu radacini sanatoase. Nu am udat si am uitat de ea. Dupa ceva timp au aparut frunze noi.Sanse tot nu a avut . Am uitat-o in ploaie si a putrezit.Am primit alta plantuta.
GHIVECI – O planta asa eleganta, se aseaza perfect in ghveci de ceramica.Eu nu am riscat.Acest tip de ghiveci, tine umezeala multa vreme si radacinile putrezesc.Tot in ghiveci de plastic cu orificii largi o plantez.Cred ca are nevoie de ghiveci mai mult lat decat inalt.Planta face puiuti ce invadeaza repede ghiveciul.
PAMANT – Are nevoie de pamant usor acid , pe care l-am amestecat cu pamant fibros, permeabil si hranitor.
APA – Iubeste umezeala, dar nu in pamant. Radacinile sunt suculente si putrezesc repede.Apa trebuie sa fie calduta si statuta.Stropirile zilnice pe frunze, fereste planta de daunatori.Lipsa apei, duce la uscarea funzelor .Apa in exces, provoaca putrezirea radacinilor. O frunza uscata se inlatura fara probleme. Putrezirea radacinilor, inseamna putrezirea plantei
LUMINA – Se dezvolta si infloreste mai repede, in incaperi puternic luminate.Nu trebuie sa stea in bataia soarelui. Soarele puternic, provoaca arsuri pe frunze.Daca este tinuta pe pervaz, se adapteaza si in camere mai putin luminate.
INGRASAMANT – Vara, primeste de 2-3 ori, ingrasamant pentru plante cu flori.
DAUNATORI -Paduchi ce se aseaza pe tijele frunzelor.Frunza respectiva trebuie inlaturata.Stropirile dese cu apa calduta, previn atacul daunatorilor de suprafata. Perfizi si periculosi, sunt cei din pamant.Acestia ataca radacinile si de obicei observam, cand nu se mai poate interveni.Pentru anthurium, un real pericol este umezeala mare din pamant.
INMULTIRE – Are crestere stufoasa si face pui multi. Se inmulteste prin divizarea puilor mai dezvoltati.
GENERALITATI – A venit toamna, anotimpul cand trebuie aduse plantele in interior. Toate au nevoie de stropiri puternice pe frunze, de spalarea sau stergerea ghivecelor si de un pic de compost sterilizat, adaugat la suprafata ghivecelor.Succes!
O toamna cu belsug si voie buna, sa avem ! Ghivecele le numaram la primavara.