Abutilon, pristolnic, tei de interior, artar de interior,… cateva dintre denumirile acestui arbust.O planta decorativa prin flori, cu corola in forma de clopotel. Frunzele sunt verzi si catifelete. Sunt si soiuri care au frunzele mai deschise la culoare si cu pete galbene.Abutilonul megapotamicum , este un arbust mai mic, cu ramuri curgatoare. Florile lui sunt micute, in doua culori si seamana cu niste lampioane.
Am observat ca-i place sa fie plantat in GHIVECI – cu buna aerisire la baza. Pe masura ce radacinile se dezvolta,(cresc destul de repede) trebuie replantatat. In stadiul in care radacinile ocupa mare parte din ghiveci, frunzele se decoloreaza si cad, aparent fara cauza. Acest lucru se poate intampla spontan. Dupa replantare, planta-si revine.
PAMANT – Se dezvolta bine si infloreste in pamant hranitor, pe care-l obtin din diferite combinatii.Oricum, baza este pamantul de florarie si in functie de disponibilitati, adaug pamant de padure sau de gradina.
APA – Vara-l ud din belsug si las timp de uscare a pamantului intre doua udari.In perioada de inflorire, nu trebuie uitat fara apa; cad bobocii.Iarna, perioada dintre doua udari este mai mare, pentru ca pamantul se usuca mai greu.
LUMINA – Are nevoie de lumina puternica pentru inflorire.Vara sta afara, dar nu in bataia soarelui.Pe timpul iernii, are o perioada de repaus, pe care si-o ia singur.Din cauza temperaturii scazute, frunzele cad si dupa scurt timp, apar alte frunze si lastarei.Am grija sa nu-i cada toate frunzele pt. ca de multe ori, asa am pierdut planta pe timpul iernii.In cazul cand ramane fara frunze, tai tulpina pana la mai putin de jumatate si nu mai ud planta pana nu apar frunze noi. Dupa ce se obisnuieste cu temperatura scazuta si daca are parte de lumina cateva ore pe zi, infloreste si iarna.La mine nu a stat niciodata, la o temperatura mai mica de 16-17 grade.
INGRASAMANT – Rar, foarte rar, primeste ingrasamant pentru plante cu flori. Si pe el il tratez primavara si toamna, cu zeama de urzici diluata.
DAUNATORI – Nici el nu scapa de musculita alba si de paianjenul rosu.Stropitul cu apa calduta in orice anotimp, il fereste de aceste vizite.La nevoie recurg la „artilerie”: spirt diluat.spray de geamuri si apoi apa calduta din plin.Pe timpul verii, cand roiesc tot felul de „miscodenii” nu scapa fara insecticid.
INMULTIRE – Se inmulteste in orice anotimp. Am reusit sa inmultesc din lastari cruzi, asezati in pamant,sau din lastari semilemnificati ce au facut radacini in apa.
GENERALITATI – Pentru ca am mai multe culori de abutilon si iarna e greu cu spatiul, am asezat 2-3 plante intr-un ghiveci. Cand infloresc in acelasi timp, arata splendid.
Vine vara, cu bratele pline de flori. Sa multumim Domnului, pentru aceste minuni si sa ne rugam pentru pace si sanatate.