Hibiscus – planta cu flori frumoase si efemere. Trandafirul chinezesc (o alta denumire) clasic se ingrijeste destul de usor si in conditii optime de lumina si temperatura, poate inflori tot anul, fara ca planta sa fie epuizata.
GHIVECI – Intotdeauna folosesc ghivece de plastic, cu orificii multe si largi. Sunt atenta ca interiorul ghiveciului sa nu fie lucios; planta nu ar respira bine si radacinile putrezesc. Marimea ghiveciului este proportionala cu marimea plantei, chiar mai mica, asa incat radacinile sa fie usor stranse.Va inflori mai bine si nici nu exista riscul putrezirii radacinilor.Am observat ca daca plantez o planta de cativa cm, in ghiveci mare si o mai si ud din abundenta, este ca si pierduta.
PAMANT—Hibiscusii clasici nu sunt foarte pretentiosi la pamant. In general folosesc pamant hranitor de gradina, in amestec cu pamant de florarie de buna calitate si pamant de padure de la radacina fagului.Sa fie cu drenaj bun si hranitor.
APA – Iubesc apa calduta si statuta. Vara primesc apa din plin si sunt stropiti pe frunze si pe tulpina, destul de des. Iarna ud cu moderatie. In orice anotimp, trebuie lasati ca intre udari sa se usuce pamantul la suprafata. Diferita este cantitatea de apa turnata la udare.Vara torn pana ajunge in farfurie, iarna mai putina.
LUMINA – Vor lumina si caldura. La lumina si caldura infloresc abundent. Cei mari stau pe timpul verii in bataia soarelui, fara probleme.Florile insa, rezista uneori mai multe zile la temperaturi mai scazute.Din mai pana-n octombrie stau afara. Le prinde bine sa treaca prin zile cu diferente de temperatura; devin mai rezistenti la boli si daunatori. Chiar daca pierd frunze, apar altele pe la noduri. In casa cei mici stau pe pervaz, iar cei mari cat mai aprope de geam.
INGRASAMANT – Folosesc pt ei ingrasamant pt plante cu flori, dar destul de rar, pe timpul verii. Nu le lipseste tratamentul cu zeama de urzici. La cei clasici am folosit uneori calciu lactic pt stimularea infloririi. Am dizolvat o tableta de calciu lactic in 1 litru de apa, am turnat cate un pic in ghivece si apoi am udat cu apa simpla. Repet la o luna si atat. Vara.Inconvenientul este, ca floarea capata o culoare mai intensa.Nu folosesc in aceeasi perioada si ingrasamant si calciu lactic. Calciu este bun in mod special pt cei care „uita”, sa infloreasca.
DAUNATORI – Sunt atacati de musculita alba, care pur si simplu -i usuca daca nu sunt tratati si stropiti pe frunze, pe tulpina si pe pamant.Paianjenul rosu le usuca varfurile si frunzele.Pe timpul verii, trebuie stropiti preventiv chiar si numai cu apa calduta.
INMULTIRE – In general folosesc butasi mai mici pt inmultire. Asez in pamant cu nisip si pet sau paharel deasupra.Ud rar si putin. Uneori presar perlit deasupra pamantului.La lastarii mai grosi, fac o crestatura la baza tulpinii si indes bob de grau, apoi asez in pamant.Mie nu-mi iese inradacinarea in anotimpul rece.Am pierdut foarte multi lastari toamna -iarna.
GENERALITATI – Daca nu ma indur sa tai un hibiscus ca sa lastareasca si daca are varfuri si frunze sanatoase, desprind pe lastari in jos cat mai multe frunze, lasand pe cele din varf.Acolo unde inlatur frunzele, se formeaza lastari noi si planta creste mai incet in inaltime.Pe lastarii noi apar flori.Asa am planta ramificata si cat mai multe flori de la ea.Este valabil pt plante peste 1-2ani. Hibiscusii cu nume si renume inradacineaza foarte greu.Trebuie sa treaca timp, apa si pamant cat mai natural peste radacinile lor, pana ce planta se elibereaza de toate substantele cu care a fost stimulata . Abia atunci, se formeaza lastari ce pot inradacina mai usor.