Plumbago auriculata.
Plumbago indica
Doua plante ce mi-au fost daruite cu drag. Cu bucurie le-am primit. Cu drag le ingrijesc si ma bucur mereu de florile lor. Comunicarea cu doamna care mi le-a daruit , este deosebita . Multumesc Doina! Asadar, plumbago, isi merita numele de floarea iubirii.
Plumbago auriculata – Planta cu lastari taratori , flexibili , ce se pot ridica pe scarite . Are frunze subtiri de culoare verde pal, iar dosul frunzelor este gri argintiu.Toamna tarziu, scurtez lastarii. Infloreste vara pana la sfarsitul toamnei. Florile tubular -stelate , apar in ciorchini la baza frunzelor. Nu sunt parfumate. Au culoarea cerului senin de vara .Un albastru…infinit.
Plumbago indica – Planta cu lastari drepti si mai rigizi , care nu necesita suport de sustinere. Are frunze mai mari, lucioase, de culoare verde intens. Daca se simte bine, poate sa infloreasca tot timpul anului. Florile tubular – stelate , apar in ciorchini pe varfuri de lastari. Dupa inflorire, scurtez lastarul. Nu sunt parfumate. Culoarea lor, este rosu deschis cu aspect sidefat.Culoarea bucuriei.
Cu mici diferente , se dezvolta in aceleasi conditii.
GHIVECI – Le plantez in ghivece mici de plastic. Replantarea, o fac, cand apar radacinile prin orificiile de la baza ghiveciului.Am observat ca la plumbago indica, au aparut lastari din pamant, cand radacinile au fost inghesuite.
PAMANT – Nu sunt pretentioase cu pamantul .Incerc , sa le asigur un sol nutritiv .In general, le plantez in pamant de florarie , amestecat cu pamant de gradina.Plumbago indica, vrea totusi un pamant mai usor.
APA – Iubesc apa . Compostul trebuie sa fie mereu umed , in timpul infloririi si vara.Iarna primesc apa mai putina.Au nevoie de stropiri pe frunze si pe tulpini.Apa trebuie sa fie calduta sau la temperatura mediului.
LUMINA – Pe timpul verii amandoua plantele sunt duse afara , unde primesc lumina din plin. Plumbago auriculata, sta in bataia soarelui de la S-V. Plumbago indica, este asezat la umbra.Iarna , sunt aduse in casa, cele doua plante de plumbago. Plumbago auriculata sta la racoare, 14-16 grade, si lumina difuza. Nu am cum sa-i ofer alte conditii. Plumbago indica este asezat pe pervaz si are parte de temperaturi mai ridicate.Asta-i asigura inflorirea iarna.
INGRASAMANT – Nu sunt adepta folosirii ingrasamantului.Ocazional vara, ca si celelalte plante ale mele ,primesc ingrasamant.De foarte multe ori ingrasamantul distruge radacinile.Prefer sa le plantez in pamant bun .
DAUNATORI – Musculita alba, cosenile, paianjenul rosu, ,, oaspeti,, de seama.Stropirile cu apa simpla, in faza incipienta, ajuta. Daca situatia persista se trece la stropiri cu insecticid.
INMULTIRE – Am reusit sa inmultesc plumbago auriculata din lastari asezati in pamant. A durat cateva luni.Nu am folosit stimulent pentru inradacinare. Plumbago indica face lastari in pamant . Am despartit lastarii si am daruit.
GENERALITATI – Ingrijind plantele, am observat ca ele nu stiu nici de zone, nici de reguli. Le place sau nu ,acolo unde sunt. Se adapteaza sau nu, la conditiile oferite.Cred ca trebuie sa le simti nevoile.
La multi ani !