Este primul clerodendron pe care l-am ingrijit. In primul an, m-am descurcat tare greu cu el. Dupa mai bine de doi ani de toleranta reciproca, a inceput sa dea semne, ca-i ofer cele necesare unei dezvoltari bune.
Are un aspect placut. Ramurile acestui arbust, sunt usor arcuite si se grupeaza mai mult spre varf. Frunzele au forma alungita. Sunt lucioase si de culoare verde intens. Pe varfuri de lastari, apar inflorescente ca niste ciorchini. Bobocii, se ivesc ca perlele, din mici pastai verzui. Florile sunt albe si dureaza mai bine de doua saptamani. Spre final, culoarea florilor se schimba in alb – crem. Dupa scuturarea florilor, in mijlocul pastailor ce-si schimba culoarea in maroniu, raman seminte. La planta mea, semintele, nu au reusit sa ajunga la coacere.
GHIVECI – Am impresia ca-i place in ghiveci mai mult inalt decat lat. Se simte bine cand radacinile au spatiu suficient si sunt bine aerisite.
PAMANT – Pamantul de padure sau de la florarie, l-am amestecat cu un pamant usor acid. Rezultatele au fost spectaculoase. A crescut si a lastarit, dupa o lunga perioada de stagnare.
APA – Vrea sa fie udat la timp, cu apa statuta .Cu apa la temperatura camerei sau chiar calda, este stropit periodic, pe frunze si pe tulpina. Apa in exces, duce la putrezirea radacinilor. Lipsa apei timp indelungat, duce la ofilirea si uscarea frunzelor.
LUMINA – Este un mare iubitor de lumina si de caldura. Se simte excelent, pe un pervaz foarte insorit si la temperatura peste 20 de grade, iarna. Vara, sta afara, mangaiat de soare de la amiaza pana la asfintit.
INGRASAMANT – Din greseala, i-am administrat ingrasamant pentru acidofile. S-a schimbat brusc culoarea frunzelor si in scurt timp, a facut boboci. Asa am ajuns la concluzia, ca are nevoie de pamant usor acid. Pana la acest tratament, nici nu murea nici nu traia. Ingrasamant primeste foarte rar.
DAUNATORI – Vin si pe la el musculitele albe, dar nu este o gazda buna pentru ele. In perioada de inflorire, este pericol cu musculitele. Atunci, daca fac un raid si peste el, lasa ceva lipicios in urma lor si bobocii sau florile cad. La suprafata, problema daunatorilor se rezolva prin stropiri cu apa calda sau cu insecticid. Daca ajung in pamant se starpesc mai greu. Atunci planta poate pieri daca pamantul nu este tratat cu insecticid si apoi udat din belsug. Surplusul de apa din farfurie se varsa.
INMULTIRE – Se inmulteste din lastari asezati direct in pamant si acoperiti cu un pet. Eu am avut succes cu lastari taiati dupa caderea florilor.
GENERALITATI – Coroana acestui clerodendron, se poate corecta oricand. Acolo unde s-au indepartat lastarii vechi, apar altii noi, ce vor asigura o alta inflorire.
Va doresc o vara frumoasa !