Orhidee

Gratioase, infloricioase, superb colorate si uneori parfumate, orhideele,  pot bucura cu prezenta lor, chiar pe cei  pretentiosi cu alegerea plantelor pe care le doresc.

Soiuri, specii si hibrizi sunt variate; care mai de care mai atractive.

Prima orhidee pe care am ingrijit-o, a fost o orhidee fluture sau molie – phalaenopsis. Acum 10-12 ani, erau raritati. Cand am primit-o, era cu frunzele aproape degerate. Am scos-o din ghiveci, am spalat radacinile cu solutie de zeama bordeleza. Frunzele le-am sters cu solutie de otet amestecat cu apa si apoi cu apa calduta. A fost replantata in ghiveci de plastic si in pamant usor acid. Atunci nu se gasea pamant pentru orhidee.I-a placut tratamentul. M-a bucurat cu florile ei pana acum 2 ani. Am uitat apa in farfurie de seara pana dimineata si in 3 zile s-a topit. De-a lungul anilor,  orhideele primite sau cumparate, nu au mai fost atat de longevive.

PHALAENOPSIS – Se spune, ca trebuie sa fie plantate in ghivece transparente. Eu, am folosit pentru ele, ghivece din plastic. Acum le plantez in pamant pentru orhidee. Le place sa aiba radacinile mai inghesuite, ca atare  ghivecele sunt micute. Totul este bine dezinfectat, altfel apar ciuperci ce duc la putrezirea plantei. Le ud cu apa moale. Udarea o fac pe langa marginile ghiveciului si am grija ca pamantul, sa fie bine  patruns de apa. La 10-15 minute, arunc surplusul din farfurie. Le ud la 7-8 zile. Pentru ca le place umiditatea in aer, le sterg  frunzele cu apa calduta. Am grija ca apa sa nu ajunga printre frunze. Au nevoie de lumina puternica pentru inflorire bogata si indelungata. Asezarea lor in bataia soarelui, duce la arderea frunzelor. Dusmanul lor cel mare este apa in exces. Rareori au parte de ingrasamant. Nu sunt plante foarte pretentioase, daca sunt replantate cat mai repede dupa cumparare. Uneori cultivatorii folosesc o turba cu aspect de alga. Este imbibata cu diferite substante si asezata intre radacini. Aceasta turba, tine o umezeala fortata. Florile se ofilesc si planta moare. Asta iarna, am primit o orhidee cu doua tije si plina de boboci. Dupa o luna, bobocii au cazut, frunzele s-au ofilit. Am gasit intre radacini, un ghemotoc din aceasta turba. Desi pamantul era uscat, acel ghemotoc era imbibat de apa si radacinile in interior uscate. Chiar daca am replantat, planta a pierit. In acest an, am avut o surpriza de la orhideea alba. Pe tija de pe care s-au scuturat florile, a facut doua plantute. Una dintre ele a facut boboci. Nu s-au deschis. Planta a fost epuizata. Am taiat si am plantat. In mod normal, dupa inflorire, tija trebuie taiata. Sa vedem ce  sanse au cele 2 plantute. Florile de phalaenopsis, tin intre 3 si 6 luni. Uneori infloresc si de doua ori pe an.

DENDROBIUM – Este mai pretentios. Se adapteaza mai greu la replantare si infloreste mai rar. Florile nu tin atat de mult. Primeste aceeasi ingrijire ca si phalaenopsis, cu diferenta, ca pe acesta il stropesc uneori cu apa calduta. Apa nu trebuie sa ajunga intre frunze. Avantajul cu el este, ca apar plantute noi din pamant. Aceasta se intampla cand planta mama este de cca 2-3 ani. Poate forma plantute si pe pseudobulbul de unde s-au scuturat florile. Apar  flori si a doua  oara pe acelasi pseudobulb. Lumina este foarte importanta pentru inflorirea lui. Nu am reusit sa pastrez mai mult de 3-4 ani un dendrobium.

LUDISIA – Acum un an am primit un puiut. A mai facut  doi. A inflorit si nu este o planta pretentioasa. Tot in pamant pentru orhidee creste. Nu se supara daca uit sa o ud. Infloreste la lumina puternica. Pe ea am dat-o afara pe timpul verii. A stat in loc ferit de ploi si soare puternic. Florile sunt micute, iar frunzele au un aspect deosebit. Este mai rezistenta decat celelalte doua.

BRASSAVOLA  NODOSA--O orhidee parfumata.La jumatatea lunii iulie 2014 am primit cadou aceasta planta.Era asezata in scoarta de copac.Am replantat in pamant de orhidee. La inceput de august am observat tija florala, care probabil se formase inainte de a ajunge la mine.Ghiveciul este asezat la o fereastra cu orientare sud -vestica.O ud cand se usuca pamantul. Este stropita zilnic cu apa calduta.Au aparut lastari noi. Astazi s-a deschis prima floare.Pe timpul zile, nu s-a simtit parfumul.La lasarea intunericului, a inceput sa invaluie incaperea cu un parfum suav. Maine va spun cat de puternic este.Multumesc! A fost o mare surpriza, inflorirea atat de rapida.Parfumul ei este mai puternic noaptea si se aseamana cu cel de narcise si cu cel de la hoya Mathilde.

DOMNUL sa ne ajute, sa primim cu bucurie sfanta sarbatoare care se apropie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *