Frunzele de un verde intens si stralucitor, alaturi de florile portocalii, dau o nota de optimism acestei plante. In varfuri de lastari se formeaza spice verzi din care pornesc florile cu baza tubulara, ce-si desfac spre varf petale dispuse in forma de evantai. In general inflorirea incepe de la baza spre varf si cateva flori inconjoara spicul. Dupa inflorire, proces ce dureaza destula vreme pe un spic, acesta este inlaturat. Asa planta formeaza lastari si flori din primavara pana toamna tarziu.
Plantuta mea este obtinuta din lastar de 5-7 cm. Anul trecut prin august am infipt in pamant un lastar proaspat taiat. Radacinile au aparut in primavara. Planta a crescut usor, s-a ramificat si a inflorit pana la inceputul lui noiembrie.
GHIVECI – Chiar si planta matura are nevoie de ghiveci mic, cu orificii multe si largi, pentru buna aerisire a radacinilor.
PAMANT – Se dezvolta bine in pamant usor acid, hranitor si cu bun drenaj.
APA – Vara trebuie sa primeasca apa la timp.Nu se supara prea tare daca totusi este uitata neudata; se ofilesc usor frunzele sau pierde una doua frunze de la baza.Nici apa in exces nu o deranjeza prea tare, daca pana la udarea urmatoare pamantul se usuca repede si bine la suprafata.Iarna are nevoie de apa mai putina.Vara -iarna, este stropita cu apa calduta pe frunze si pe spatele frunzelor.
LUMINA – In lumina puternica are un colorit intens al frunzelor si infloreste bine.Iarna fiind asezata mai departe de geam, frunzele se decoloreaza usor.Vara sta in balcon sudic.Ierneaza la 16-18 grade .
INGRASAMANT – Nu sunt adepta stimularii infloririi cu ingrasamant. Ca toate plantele mele primeste destul de rar ingrasamant.Raspunde bine la ingrasamant pentru acidofile dar si la cel pentru plante cu flori.
DAUNATORI – Musculita alba este prietena ei de vara.Cateva stropiri cu apa cu spirt si apoi apa calduta pot rezolva vizita prelungita.In caz de urgenta se completeza meniul cu insecticid. Vizitele scurte si rare, sunt de preferat.
INMULTIRE – Metoda descrisa mai sus este singura pe care am folosit-o. Nu am asezat pet sau punga deasupra lastarului in perioada inradacinarii.Lastarul a lucrat in voia lui.
GENERALITATI – Si crossandra este o planta usor de ingrijit. Daca este plantata in pamant potrivit si bine dezinfectat, trece usor si peste micile neglijente la ingrijire.
Mos Nicolae sa ne aduca ramuri pline de muguri din care sa se deschida florile recunostintei catre DOMNUL, cel care ne-a daruit aceste frumuseti!