Planta arbust ce poate rezista la conditiile oferite intr-un apartament .
Are flori foarte parfumate, ce sunt dispuse in inflorescenta cu aspectul unui buchet de trandafirasi.
Este o planta putin pretentioasa si de durata. Am reusit sa-l pastrez 3ani.
GHIVECI – Radacinile lui cresc destul de repede si i-am schimbat ghiveciul de doua ori in acest timp.Tot in ghiveci de plastic este plantat Marimea ghiveciului ales este stabilita in functie de lungimea radacinilor, dupa ce au fost usor scurtate cu foarfeca. Are nevoie de o buna aerisire a radacinilor, ca atare orificiile vasului in care este plantat trebuie sa fie largi iar marginile de la baza sa fie usor iesite.Cam asa aleg toate ghivecele.
PAMANT – Se dezvolta bine si are un aspect placut daca este plantat in pamant mai gras si hranitor, amestecat cu putin nisip care sa-i asigure drenajul.Dezinfectarea solului inainte de plantare este esentiala.
APA -Iubeste apa pe timpul verii. Este udat totusi, numai dupa ce se usuca pamantul la suprafata.Stropirile zilnice cu apa calduta, sunt nelipsite vara.Nu folosesc apa direct de la robinet ci apa care sta in recipient fara dop, cel putin 24 ore.Pe timpul iernii il ud mai rar si mai putin.Lipsa apei duce la uscarea si pierderea frunzelor. Apa in exces duce la putrezirea radacinilor, ingalbenirea si pierderea frunzelor. Isi revine repede daca se actioneaza la timp; pamantul se usuca bine si se indeparteaza partea putrezita a radacinilor.
LUMINA – Are nevoie de lumina puternica pentru inflorire .Nu-l asez in bataia soarelui de vara. Iarna sta cat mai aproape de geam si la o temperatura de 16-18 grade. La mine a inflorit primavara, vara pana in septembrie.Dupa trecerea florilor tai lastarul respectiv si planta se ramifica. Astfel asigur o noua inflorire. Nu l-am lasat niciodata fara frunze.Tai din varf atunci cand planta are frunze sanatoase pe tulpina in jos.
INGRASAMANT – Daca-i convine pamantul si are lumina buna nu are nevoie de stimulare cu ingrasamant pentru inflorire. Primavara si toamna zeama de urzici o data de doua ori.Pamantul mai sarac, probabil cere ingrasamant pentru plante cu flori.
DAUNATORI – Este atacat de paianjenul rosu si de musculita alba.Fiind o planta cu frunze mari si distanta mare intre ele, este usor curatata de nepoftiti.In general apa calduta cu putin spirt si apoi iar apa calduta curata repede aceast arbust de musculita alba. Insecticid pentru el am folosit foarte rar, mai mult pe sau la nevoie in pamant.
INMULTIRE – Acest clerodendron lastareste din pamant. Uneori apar lastari de pe cate o radacina iesita la suprafata.Se intampla la planta matura si cand perioada dintre 2 udari este mai mare. Lastarii se despart si se obtine planta noua. Este o metoda mai dificila. Nu mereu se acomodeaza cu replantarea. Radacina lastarului despartit trebuie sa fie bine formata si asezat in pamant cu mai mult nisip. Ghiveci foarte mic si asezat sub pet. Alta metoda de inmultire este prin varfuri de lastari de 5-7cm., tot in nisip cu pamant si sub pet. Primavara – vara se prind usor.
GENERALITATI – Chiar daca nu infloreste iarna, arbustul acesta se revanseaza din plin pe timpul verii cu flori demne de un buchet de mireasa.
In iarna care se apropie, „prin colturi de odaie” sa apara cate o pata de culoare de la florile indragite, va doresc!