Hoya Celata , este la mine in balcon de cativa ani.
A avut crestere ritmica si ramificare bogata. Dupa ce au ajuns la 20- 30 de cm, aproape toti lastarii au crescut fara frunze. Sunt ca niste joarde cu noduri. Uneori din noduri apar frunzulite de cativa mm. Se dezvolta incet, aceste frunzulite. Pe o asemenea joarda a aparut peduncul. Au cazut bobocii mari. Acum in primavara, s-au format boboci noi pe acelasi peduncul . S-au deschis toti odata sub mangaierea soarelui la apus. La cateva ore am simtit parfumul de garoafe ; garoafe de gradina cu parfum suav. De seara pana dimineata, mirosul este foarte puternic.Florile au cazut dupa doua saptamani .Si florile ofilite sunt parfumate .
Are nevoie de lumina puternica, fara sa stea in bataia soarelui .
In ceea ce priveste ingrijirea plantei , pot spune ca nu necesita mari eforturi.Ghiveciul l-am schimbat la doi ani.La replantare este dificil cu hoya. Radacinile ei nu fac colet cu pamantul . Cand scoti planta din ghiveci , pamantul se risipeste si radacinile raman aproape goale. Planta are nevoie de timp sa-si revina. In general replantez hoya in mai -iunie sau in septembrie .
Apa primeste tot anul asa cum are nevoie , cam la 8-10 zile. Daca uit sa o ud , se ofilesc frunzele . Isi revine repede dupa udare. De stropit, o stropesc mereu cu apa la temperatura camerei.
Este plantata in amestec de pamant. Pamant pentru orhidee, putin nisip si pamant pentru citrice .
Ingrasamant primeste de 2-3 ori pe vara.
Are,, prieteni de nadejde,, …musculita alba si paduchele lanos. Paduchele lanos devoreaza varfuri de lastari, frunzele crude si bobocii abia formati. Cu musculita , e greu and se aseaza in pamant. Actioneaza in tacere si planta piere brusc. Stropiri cu apa, apa cu alcool sanitar si ultima actiune , stropire cu insecticid .
De inmultit nu am incercat sa inmultesc. Am dat lastari si am inteles ca lastarii usor lemnificati fac radacini in apa.
A meritat asteptarea infloririi. Sper sa-mi mai daruiasca flori.
Sa multumim Domnului si pentru aceste daruri – florile.